Langkau ke kandungan utama

RIGHT VS CHARITY - part 2

Bolehkah manusia dibahagi-bahagikan kepada normal dan abnormal? Saya masih gagal mencari jawapan kepada persoalan tersebut. Setiap manusia adalah unik....tiada yang "cacat" sebenarnya.Anda akan menjadi masalah sekiranya masyarakat menganggap anda adalah masalah.("You are the problem" - Disibilty Study berdasarkan Medical Model ). Sepuluh tahun lalu saya pernah memohon satu jawatan. Ada dua pegawai menemuduga saya. Pegawai A ingin ambil saya berkerja - katanya "biar kita cuba dulu". Malangnya pegawai B kata - "Saya akan mendatangkan masalah". Setelah bersok-sek/discuss akhirnya mereka menolak permohonan saya. Mereka yang bermasalah atau saya? Sepuluh tahun lalu,saya percaya saya adalah "masalah".
Kini saya tahu - saya bukan masalah. People like them are the problem. And I am going to change them......Don't ask disabled to be able body people. Don't ask person speech disability to speak properly. You need to listen carefully. Please don't ask wheelchair user to walk,but you need prepare them accesiblity.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Sekaki Payung Kertas

Foto pinjam

Kala langit muram dan meruntuhkan molekul-molekul H2O; di waktu dingin basah begini, ingatan pun menguakkan pintu ke zaman lalu.

Sekaki payung kertas dalam kenangan. Abah(allahyarham) sering-sering menggunakannya ketika berbasikal di waktu hujan.
Orang kampung juga menggunakannya ketika kehujanan. Atau mengiringi jenazah ke teratak sementara menunggu hari perhitungan.

Biarpun puluhan tahun berlalu, aromanya masih terbau-bau. Waktu itu ia cuma berwarna asli. Coklat kehitaman.

Wangi!!

Saya sering-sering menghidunya. Ketagihan. Umpama penghidu gam. Rasa mau dipatah-patahkan bilah-bilah rantingnya dan diratah-ratah.

Memang gila!

Kini.

Payung kertas berganti nylon. Walau bercorak cantik warna-warna, hilang seri tanpa aroma.
Katanya nylon tahan lebih lama!

Hari minggu yang kelabu

Hi awak, saya on laptop konon nak siapkan takwim, jadual balik kampung dan laporan kerosakan untuk dihantar ke PPD esok. Takwim asrama dah masuk setengah bulan masih tidak dapat disiapkan dengan sempurna dan jayanya. Orang dewan makan sudah 2 minggu memasak. tapi jadual menu mingguan masih belum saya print out. Pelajar asrama - sudah balik ke kampung pun saya masih belum siapkan.
Laporan kerosakan yang saya janji dengan Puan Pengetua nak siapkan minggu lepas pun gagal juga disiapkan. Maaf inilah saya - dan puan perlu terima seadanya saya.
Takwim asrama - sebenarnya adalah list tugas warden. Oleh kerana semua rakan sekerja saya yang sihat walafiat membuatnya, maka saya juga kena buktikan yang SAYA BOLEH!
Sekarang puan itu arahkan belajar membuat kewangan asrama - MESTI BOLEH! kata dia. Ya - mestilah saya akan cakap yes mem - walaupun saya masih  terkial-kial dengan kutipan yuran makan dan struggle dengan resit rasmi yuran makan tahun lepas yang belum ditulis.
Ya- airmata ini sudah kering m…