Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2007

Who is this guy?

Muha anak Pak Aziz Pagi tadi kali merupakan kali kedua saya bertemu anak muda berusia 26 tahun ini. Tidak banyak yang saya tahu mengenainya....tapi saya cukup tertarik dengan sopan santun,keceriaan dan keramahannya.....saya nak jumpanya lagi. Banyak yang saya ingin tahu tentangnya....Cuma yang pasti - tulisan-tulisan dalam blognya senada dengan saya....tapi kami menggunakan ayat yang berbeza. Adikku, maafkan kakak.- mencuri photomu untuk dipaparkan di sini. Tiada ku tahu apa ceritamu...tapi aku tahu kau akan tabah selalu.

Hidup berstatuskan lebel - pandangan peribadiku.

Di kampung saya, sebenarnya ada ramai orang kurang upaya. Tapi kebanyakkannya tidak mendaftar,mungkin kerana lebel tersebut. ....OKU. Kita memang OKU- apa yang hendak dimalukan....tiada apa yang hendak disorokkan. Tapi manusia tetap manusia,punyai pelbagai ragam dan pandangan. Sewaktu kecil saya juga ada lebel/gelaran yang memalukan saya. Saya rasa diri sungguh "kecil' dengan gelaran yang memalukan....ahhh..zaman anak-anak, banyak yang kita tidak faham kerana mungkin ibu ayah tidak mengajar kita untuk memahami ataupun kita sebenarnya jenis bengap dan degil. Rasulullah s.aw. bukankan pernah berpesan - tidak baik memberi seseorang gelaran yang buruk-buruk, lebih-lebih lagi gelaran yang menyakitkan hati penerimanya. Adakah anda tidak bacakan hadis untuk anak-anak? Uztaz/cikgu bagaimana? Jiran-jiran anda bagaimana?Iya...jawapannya cukup mudah - kita sudah terbiasa hidup dengan gelaran samada ianya positif maupun negatif.
Saya takkan beritau apa gelaran yang saya terima waktu zaman…

LIVING WITH LABEL - Myths of Truths

The majority of disabled people are wheelchair users. But the truth is less than 10% of disabled people use wheelchairs. And of this number approximately 3% use wheelchairs full time.70% of disabled people of working age are unemployed. This is the fact. Many disabled people who would like to work cannot get jobs. Disabled people are regularly discriminated again in employment. Many employers think that they will take a lot of time of sick.A person with a visual impairment can hear better than sighted person. This is not true. A person with visual impairment may rely more on theirother senses and learn how to use them better, but it does not necessarily mean that they can hear better.All blind people like to wear dark glasses. It is a common stereotype,popularised in film of the 50's and by musician like Stevie Wonder.All deaf people are very good at lip reading. Not all people of hearing impairments are taught to lip read. Lip reading is not solely a reliable way to understand wh…

TERIMA KASIH JKM & JICA

Terima kasih kepada JKM dan JICA yang menganjurkan seminar tersebut

Farewell Party

Mrs. Sitara -mother with four years old kid from Nepal
Angie - Don't play-play with this amoi from Singapore. She wrote complaint letter to Kementerian Pengangkutan Singapura and taxi company because the drivers don't want to carry her wheelchair user friends. She Cerebral Palsy with difficulties in speech.( Pandai betul Dr. Kuno buat arrangment - letakkan kami sebilik)
Ghulam, Maman,Chong & Derrick

Hafizi and his wife Asiah yang menyediakan makanan untuk kami. Very helpful

Farewell Party

Ibu Fariz- lupa tanya siapa nama autie ni...
Anamul Huque from ADD Bangladesh, Mr. Komol & ibu yang tabah...
My hubby & Ng - dapat lee saya bercakap dengan Ng malam tu...sebab ada interpreter
Mr. Komol - has an excellent voice.
Menari...dancing....apa2 je lah.....

Again...the participant

Mr Komol from DPI Thailand. He is a teacherOur fasilitator - Dr. Rebecca Mallett from UK. She contracted by polio.
Sunarman aka Maman - ada cerita sebalik senyuman bapa kepada dua orang cahayamata ini. Don't worry, we will keep your secrect from Ghulam Nabil :P
Not on the course- Fariz, Maman & Hameed during karaoke session :)
Mr Sami Ul Huq from Afghanistan

The participants.....

Wajah-wajah ceria yang penuh semangat....


Foong (volunteer)- James's assistant. According to her she can be everyone for James...his mother,teacher etc. She also from United Voice(Self -Advocacy Society of Person with Learning Disabilities Selangor & KL). James is not physcally disabled but he affected by ADHD Notes: ADD/ADHD or Attention Deficit Disorder is a common behavioral disorder. The acronym of ADD is normally used whether or not hyperactivity is present. It is estimated that between 3% and 5% of all children have ADD. Boys are diagnosed with ADD more often than girls, although ADD is considered to be as prevalent is girls as it is in boys. One theory for this is that ADD (Inattentive type) may be more prevalent in girls and is harder to diagnose than ADD with hyperactivity.
ADD is characterized by symptoms such as hyperactivity, impulsiveness, distractibility and difficulty sustaining attention for periods of time. Symptoms may be different in each person with ADD. Some…

Jalan-jalan cari makan kat Mid Valley(tiada dalam senarai kursus)

DET Seminar Photos viewed from Sony Ericsson(pinjam)

Ms Chong - JB mari...
Sweet girl from Kyrgyzstan - Ms Seinep Dyakanbeava
Seinap, Chong,Ng & me
Discussion session....very interesting part
Derrick Cheah from Eden Handicap Service Centre Penang

DET Seminar Photos - from Sony Ericsson viewed

Maman & Ng
Tak tersenarai...pelbagai...
Eating session..mesti adaaa...
Angie -my roomate with Ms.Chok from Society of the Blind.
Hameed(father with two kids) from Maldives & the handsome young man Fariz from KK Sabah

Photo -photo sekitar DET seminar - from Sony Ericsson viewed

Pix 1 & 2 - "pemberontak" he..he...hee.. Pix 3 - Mr Anthony Pix 4 - Ghulam Nabil, Kuno san & Miss Chong Chin Lan Pix 5 - Me & my partner James. He's from United Voice

WHAT A DAMM STUPID THING!!! -part 3

Jika saya katakan orang besar(terutama politician dan seangkatan dengannya) memang suka menyusahkan orang kecil,agaknya berapa orang yang akan bersetuju dengan saya? Tak ramai rasanya...

Dua hari lepas saya "berperang" kecil dengan head teacher saya. Puncanya - saya disuruh(diwajibkan) datang bekerja esok dan lusa. Bukan saya seorang,semua pekerja. Bukankah cuti sekolah telah bermula...tapi dek kerana seorang "menteri" ni nak datang...maka sekolah pun dibuka untuk dua hari lagi. Aiseh....menyusahkan saya dan merosakkan segala program yang saya rancang di musim cuti yang saya rasa lebih berfaedah untuk diri saya sebagai OKU daripada tercegat menanti pak menteri tersebut. Bukan dipandang saya pun,saya cuma kuman diseberang lautan.....

Mati-mati head teacher tu nak saya datang siap dengan ugutan lagi. Inilah antara dialognya yang saya hafal:

Saya : Maaf, I need to tell you something.
HT : Haa...ada apa?
Saya: I can't come to school on Mon & Tuesday. I have to atten…

WHAT A DAMM STUPID THING!!! -part 2

Kata kawan saya - sejak balik dari Osaka ni saya sudah pandai marah-marah. Sudah berani complain dan melawan. Ayatnya dalam bahasa Melayu versi India " You sekarang sudah banyak marah-marah ooo". Saya cuma tersengih dan tersenyum kelat. Saya jawap dalam versi bahasanya juga " Ayooo..you don't know ka, saya bukan mau marah-marah...sudah mau "meletup"oooo"..dan dia ketawa terkekeh-kekeh. Faham apa yang saya maksudkan. Kemudian dia nasihatkan saya..." Maryani.....walau you pergi mana2 pun, you akan jumpa orang yang sama...situasi yang sama.....cuma nama mereka saja berbeza. You know what I meant? So..sabar sajalah. Tengok I ...I rilex jer...dah 10 tahun I kat sini. ....I datang lambat pun I rilex juga....kena marah pun I rilex jugak....walaupun I sekulit dengan boss....I tak dapat keistimewaan juga. You know why? I takde "link"..I takde "kipas" dan kelas I pun takde air cond" Kami sama-sama ketawa.

Nasihat yang bagus...tahun …

WHAT A DAMM STUPID THING!!!

Saya selalu membaca blog saudara Hamizi - tujuannya cuma satu untuk mencari ilmu agar tidak ditipu majikan,diperkudakan oleh oleh rakan-rakan sekerja dan menjadi seorang pekerja yang amanah. Mudah-madahan saya tidak makan gaji buta dan dipersoalkan di akhirat kelak. Tahun depan meupakan tahun ke 3 saya berada di syarikat tersebut. Persatuan yang ala-ala memperjuangkan nasib OKU gitu. Namun begitu entah kenapa,sejak akhir-akhir ini saya rasa diri saya begitu terianaya di buat dek majikan saya.

Saya tidak ada deskripsi kerja.Cuti umum pun (bukan atas kemahuan saya),gaji saya tetap hilang.MC saya selalu "hilang"Pergi exam pun gaji hilang.Nama kerja saya dalam surat perjanjian(kontrak) adalah pembantu guru. Tapi di samping mengajar saya juga kena menyapu,mengemop lantai,mengelap tingkap & komputer.)Baru-baru ini saya disuruh buat "maintainance"komputer.Tahun depan saya di suruh mengajar Autocard untuk budak-budak yang ada learning disabilites(memang gila punya s…

Ime-imej yang sentiasa di sisi & yang saya rindui....

Updates - Kiong: we communicated with him using "paper & pen"...and "sign language" sometimes.
ShahVanee is always beside me...

Kak Sabaehemm..bergaya akak kite...


Amy


Shahrul
Amy - please call me....kita dekat tapi jauh...kenapa???
THE PARTICIPANTS/PERFORMERS

p/s -Tiara & Kiong was not in this entry