Langkau ke kandungan utama

WHAT A DAMM STUPID THING!!! -part 2

Kata kawan saya - sejak balik dari Osaka ni saya sudah pandai marah-marah. Sudah berani complain dan melawan. Ayatnya dalam bahasa Melayu versi India " You sekarang sudah banyak marah-marah ooo". Saya cuma tersengih dan tersenyum kelat. Saya jawap dalam versi bahasanya juga " Ayooo..you don't know ka, saya bukan mau marah-marah...sudah mau "meletup"oooo"..dan dia ketawa terkekeh-kekeh. Faham apa yang saya maksudkan. Kemudian dia nasihatkan saya..." Maryani.....walau you pergi mana2 pun, you akan jumpa orang yang sama...situasi yang sama.....cuma nama mereka saja berbeza. You know what I meant? So..sabar sajalah. Tengok I ...I rilex jer...dah 10 tahun I kat sini. ....I datang lambat pun I rilex juga....kena marah pun I rilex jugak....walaupun I sekulit dengan boss....I tak dapat keistimewaan juga. You know why? I takde "link"..I takde "kipas" dan kelas I pun takde air cond" Kami sama-sama ketawa.

Nasihat yang bagus...tahun depan saya berazam baru....
  1. akan datang lewat ke tempat kerja
  2. akan mengajar ala-ala kadar saja
  3. tidak akan mop lantai,sapu sampah,buang sampah biarpun komputer lab tu bertukar menjadi lombong longgokkan debu dan sampah
  4. tidak akan baiki walaupun komputer "hang",dijangkiti virus chicken pox,HIV aids, hatta virus bawaan babi sekalipun.
  5. akan blaa..blaaaaa.

p/s...saya bukan dia....Bolehkah saya buat macam tu...

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Sekaki Payung Kertas

Foto pinjam

Kala langit muram dan meruntuhkan molekul-molekul H2O; di waktu dingin basah begini, ingatan pun menguakkan pintu ke zaman lalu.

Sekaki payung kertas dalam kenangan. Abah(allahyarham) sering-sering menggunakannya ketika berbasikal di waktu hujan.
Orang kampung juga menggunakannya ketika kehujanan. Atau mengiringi jenazah ke teratak sementara menunggu hari perhitungan.

Biarpun puluhan tahun berlalu, aromanya masih terbau-bau. Waktu itu ia cuma berwarna asli. Coklat kehitaman.

Wangi!!

Saya sering-sering menghidunya. Ketagihan. Umpama penghidu gam. Rasa mau dipatah-patahkan bilah-bilah rantingnya dan diratah-ratah.

Memang gila!

Kini.

Payung kertas berganti nylon. Walau bercorak cantik warna-warna, hilang seri tanpa aroma.
Katanya nylon tahan lebih lama!

Hari minggu yang kelabu

Hi awak, saya on laptop konon nak siapkan takwim, jadual balik kampung dan laporan kerosakan untuk dihantar ke PPD esok. Takwim asrama dah masuk setengah bulan masih tidak dapat disiapkan dengan sempurna dan jayanya. Orang dewan makan sudah 2 minggu memasak. tapi jadual menu mingguan masih belum saya print out. Pelajar asrama - sudah balik ke kampung pun saya masih belum siapkan.
Laporan kerosakan yang saya janji dengan Puan Pengetua nak siapkan minggu lepas pun gagal juga disiapkan. Maaf inilah saya - dan puan perlu terima seadanya saya.
Takwim asrama - sebenarnya adalah list tugas warden. Oleh kerana semua rakan sekerja saya yang sihat walafiat membuatnya, maka saya juga kena buktikan yang SAYA BOLEH!
Sekarang puan itu arahkan belajar membuat kewangan asrama - MESTI BOLEH! kata dia. Ya - mestilah saya akan cakap yes mem - walaupun saya masih  terkial-kial dengan kutipan yuran makan dan struggle dengan resit rasmi yuran makan tahun lepas yang belum ditulis.
Ya- airmata ini sudah kering m…