Langkau ke kandungan utama

WHAT A DAMM STUPID THING!!! -part 2

Kata kawan saya - sejak balik dari Osaka ni saya sudah pandai marah-marah. Sudah berani complain dan melawan. Ayatnya dalam bahasa Melayu versi India " You sekarang sudah banyak marah-marah ooo". Saya cuma tersengih dan tersenyum kelat. Saya jawap dalam versi bahasanya juga " Ayooo..you don't know ka, saya bukan mau marah-marah...sudah mau "meletup"oooo"..dan dia ketawa terkekeh-kekeh. Faham apa yang saya maksudkan. Kemudian dia nasihatkan saya..." Maryani.....walau you pergi mana2 pun, you akan jumpa orang yang sama...situasi yang sama.....cuma nama mereka saja berbeza. You know what I meant? So..sabar sajalah. Tengok I ...I rilex jer...dah 10 tahun I kat sini. ....I datang lambat pun I rilex juga....kena marah pun I rilex jugak....walaupun I sekulit dengan boss....I tak dapat keistimewaan juga. You know why? I takde "link"..I takde "kipas" dan kelas I pun takde air cond" Kami sama-sama ketawa.

Nasihat yang bagus...tahun depan saya berazam baru....
  1. akan datang lewat ke tempat kerja
  2. akan mengajar ala-ala kadar saja
  3. tidak akan mop lantai,sapu sampah,buang sampah biarpun komputer lab tu bertukar menjadi lombong longgokkan debu dan sampah
  4. tidak akan baiki walaupun komputer "hang",dijangkiti virus chicken pox,HIV aids, hatta virus bawaan babi sekalipun.
  5. akan blaa..blaaaaa.

p/s...saya bukan dia....Bolehkah saya buat macam tu...

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Hari minggu yang kelabu

Hi awak, saya on laptop konon nak siapkan takwim, jadual balik kampung dan laporan kerosakan untuk dihantar ke PPD esok. Takwim asrama dah masuk setengah bulan masih tidak dapat disiapkan dengan sempurna dan jayanya. Orang dewan makan sudah 2 minggu memasak. tapi jadual menu mingguan masih belum saya print out. Pelajar asrama - sudah balik ke kampung pun saya masih belum siapkan.
Laporan kerosakan yang saya janji dengan Puan Pengetua nak siapkan minggu lepas pun gagal juga disiapkan. Maaf inilah saya - dan puan perlu terima seadanya saya.
Takwim asrama - sebenarnya adalah list tugas warden. Oleh kerana semua rakan sekerja saya yang sihat walafiat membuatnya, maka saya juga kena buktikan yang SAYA BOLEH!
Sekarang puan itu arahkan belajar membuat kewangan asrama - MESTI BOLEH! kata dia. Ya - mestilah saya akan cakap yes mem - walaupun saya masih  terkial-kial dengan kutipan yuran makan dan struggle dengan resit rasmi yuran makan tahun lepas yang belum ditulis.
Ya- airmata ini sudah kering m…

Catatan-catatan kepada (...diri juga...)

Pada akhirnya, saya menjadi begitu yakin. Blog saya sudah tidak lagi dikunjungi. Berdasarkan rating, trafik dan komentar.  
Dan datang jua pada hari dan ketika-ketikanya saya seperti tidak kisah lagi pada perhatian manusia.
Kadang terasa mahu marah, mengomel hatta mencarut sekali pun, kita ada medium baru iaitu Facebook.
Sungguh saya memang pemarah. Tetapi yakin saya tidak pernah mencarut. Marah dalam diam. Pendam. Hilang. Kadang marah skala kecil di Facebook. Kemudian saya padam.  Adakah dosa mengaibkan orang boleh dipadam? Adakah dosa mengecilkan hati orang boleh terpadam ? Dan mereka yang menyakiti saya, enggan hormati saya itu adalah urusan mereka dengan Tuhan.
Apalah daya saya. Meyakinkan manusia-manusia lain, agar telus mengikut peraturan adalah sama sekali tidak wajar.  Kita dibesarkan dan ditarbiahkan dengan corak pemikiran yang berbeza. Lahir kita pula dari genarasi berbeza.
Masing-masing ada ego. 
Jika saya merasa membuang sampah merata tempat itu berdosa amat, barangkali a…