Langkau ke kandungan utama

.

Tuhan, saya kira saya perlu menulis pagi ini. Bukan di fesbok. Tapi di suatu sudut yang tidak lagi dipedulikan orang.

Tuhan, sejuta kali saya 'in denial' kenyataan tetaplah kenyataan. Saya semakin tua. Hari depan sudah singkat dan yang paling hampir hanyalah bau kematian.

Saya masih bangun pagi. Bekerja gigih. Pulang paling kurang setengah jam lewat dari waktu mengetip kad perakam waktu.

Semua itu sekadar penafian - bahawa tubah saya sangat menderita sakit. Penafian bahawa dengan semangat gigih - semua kesakitan fizikal akan sembuh.

Saya tidak mahu merasa kalah dan gagal. Saya tidak peduli pasal kerja lebih masa. Saya tidak ppeduli pasal sakit saya. Janji kerja saya selesai.Namun pada hakikatnya.- ia tidak pernah dan tidak akan. 

Bahkan saya perlukan pertolongan jua pada akhirnya.

Tuhan - malam ini saya mahu hanya bersunyi-sunyi denganMu.

Dan berkongsi dengan sesiapa yang masih datang. Masih menziarahi halaman ini.

Terima kasih Tuhan untuk kelangsungan nafas

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Sekaki Payung Kertas

Foto pinjam

Kala langit muram dan meruntuhkan molekul-molekul H2O; di waktu dingin basah begini, ingatan pun menguakkan pintu ke zaman lalu.

Sekaki payung kertas dalam kenangan. Abah(allahyarham) sering-sering menggunakannya ketika berbasikal di waktu hujan.
Orang kampung juga menggunakannya ketika kehujanan. Atau mengiringi jenazah ke teratak sementara menunggu hari perhitungan.

Biarpun puluhan tahun berlalu, aromanya masih terbau-bau. Waktu itu ia cuma berwarna asli. Coklat kehitaman.

Wangi!!

Saya sering-sering menghidunya. Ketagihan. Umpama penghidu gam. Rasa mau dipatah-patahkan bilah-bilah rantingnya dan diratah-ratah.

Memang gila!

Kini.

Payung kertas berganti nylon. Walau bercorak cantik warna-warna, hilang seri tanpa aroma.
Katanya nylon tahan lebih lama!

Hari minggu yang kelabu

Hi awak, saya on laptop konon nak siapkan takwim, jadual balik kampung dan laporan kerosakan untuk dihantar ke PPD esok. Takwim asrama dah masuk setengah bulan masih tidak dapat disiapkan dengan sempurna dan jayanya. Orang dewan makan sudah 2 minggu memasak. tapi jadual menu mingguan masih belum saya print out. Pelajar asrama - sudah balik ke kampung pun saya masih belum siapkan.
Laporan kerosakan yang saya janji dengan Puan Pengetua nak siapkan minggu lepas pun gagal juga disiapkan. Maaf inilah saya - dan puan perlu terima seadanya saya.
Takwim asrama - sebenarnya adalah list tugas warden. Oleh kerana semua rakan sekerja saya yang sihat walafiat membuatnya, maka saya juga kena buktikan yang SAYA BOLEH!
Sekarang puan itu arahkan belajar membuat kewangan asrama - MESTI BOLEH! kata dia. Ya - mestilah saya akan cakap yes mem - walaupun saya masih  terkial-kial dengan kutipan yuran makan dan struggle dengan resit rasmi yuran makan tahun lepas yang belum ditulis.
Ya- airmata ini sudah kering m…