Langkau ke kandungan utama

Puisi dari Jalan TAR

Semoga kamu terus bising
sesak sarat dek warga asing
Dalam kebingungan aku melangkah
Hati gundah berputik tanya
ini tanahku
atau daerah mereka 

Jalan TAR dan Jalan Ampang
langkah kadang sumbang dan tempang
kabur, keliru, sesak dan lesu
dalam resah berputik soal
mana saudara, mana banjingan

Sarap sampah mengotorkan wajahmu
Dosa pahala bergaul jadi satu
Tiada silu, tiada malu
dalam hati masih berputik tanya
mengapa kalis hukum
mengapa kebal denda

Jalan TAR
sudah terlalu tua engkau
sudah lama wajahmu ditaburi sampah
dan hanyir ludah!
Sumber foto











Jalan TAR
03.08.2011








Ulasan

tasekM berkata…
pi beli baju raya kak...?
aku tak beli lagi.
bila nk pi pun tak tau nih...



.
Water Lily berkata…
Tak de baju raya ye Tas,
HHari tu aku gi spital. amik ubat haha!

Tepon ko oke nanti roger ye..
Aku berkata…
kak.. tasek tunggu dapat untung baulu baru beli hp baru...
hani@debumelukut berkata…
puisi yg tepat.
bahasa yg mudah.
menarik.
tertarik.
SolitudeInMind berkata…
Jalan-jalan blog walking. Lama tak tempuh Jln TAR. Biasa dulu pergi sana pi Maiden beli stokin. HeHe.
Artozy berkata…
lama aku tinggalkan ibu kota, kak. tak tahu rupanya kini.
sepa berkata…
menarik...
aku sering hinggap di jalan tar di tahun2 akhir80an.

Catatan popular daripada blog ini

Hari minggu yang kelabu

Hi awak, saya on laptop konon nak siapkan takwim, jadual balik kampung dan laporan kerosakan untuk dihantar ke PPD esok. Takwim asrama dah masuk setengah bulan masih tidak dapat disiapkan dengan sempurna dan jayanya. Orang dewan makan sudah 2 minggu memasak. tapi jadual menu mingguan masih belum saya print out. Pelajar asrama - sudah balik ke kampung pun saya masih belum siapkan.
Laporan kerosakan yang saya janji dengan Puan Pengetua nak siapkan minggu lepas pun gagal juga disiapkan. Maaf inilah saya - dan puan perlu terima seadanya saya.
Takwim asrama - sebenarnya adalah list tugas warden. Oleh kerana semua rakan sekerja saya yang sihat walafiat membuatnya, maka saya juga kena buktikan yang SAYA BOLEH!
Sekarang puan itu arahkan belajar membuat kewangan asrama - MESTI BOLEH! kata dia. Ya - mestilah saya akan cakap yes mem - walaupun saya masih  terkial-kial dengan kutipan yuran makan dan struggle dengan resit rasmi yuran makan tahun lepas yang belum ditulis.
Ya- airmata ini sudah kering m…

Catatan-catatan kepada (...diri juga...)

Pada akhirnya, saya menjadi begitu yakin. Blog saya sudah tidak lagi dikunjungi. Berdasarkan rating, trafik dan komentar.  
Dan datang jua pada hari dan ketika-ketikanya saya seperti tidak kisah lagi pada perhatian manusia.
Kadang terasa mahu marah, mengomel hatta mencarut sekali pun, kita ada medium baru iaitu Facebook.
Sungguh saya memang pemarah. Tetapi yakin saya tidak pernah mencarut. Marah dalam diam. Pendam. Hilang. Kadang marah skala kecil di Facebook. Kemudian saya padam.  Adakah dosa mengaibkan orang boleh dipadam? Adakah dosa mengecilkan hati orang boleh terpadam ? Dan mereka yang menyakiti saya, enggan hormati saya itu adalah urusan mereka dengan Tuhan.
Apalah daya saya. Meyakinkan manusia-manusia lain, agar telus mengikut peraturan adalah sama sekali tidak wajar.  Kita dibesarkan dan ditarbiahkan dengan corak pemikiran yang berbeza. Lahir kita pula dari genarasi berbeza.
Masing-masing ada ego. 
Jika saya merasa membuang sampah merata tempat itu berdosa amat, barangkali a…