Duit ini saya mahu guna untuk beli makanan kucing saya. Click Please!

29.8.07

Siapa prihatin....ramai juga

Utusan Malaysia Online - rencana

Ini bukan tulisan saya - tulisan seorang salah seorang (wartawan) yang prihatin terhadap OKU. Terima kasih saudara. Mudah-mudahan ramai lagi yang prihatin di luar sana - lebih-lebih lagi yang bekerja di "kementerian & pejabat "itu.

26.8.07

Some exemption must be given to disabled

Some exemption must be given to disabled

Tulisan Dr Micheal Ng memang selalu saya baca di dada akhbar tempatan. Hari ini ada berita tentangnya. Spastik pertama di Malaysia yang menerima gelaran Ph.D. Sumber inspirasi saya.

Life for a disabled is harder but don’t give up

Life for a disabled is harder but don’t give up

Ini salah satu lagi tulisan Dr Micheal. Semoga ianya menjadi sumber inspirasi kita untuk mengejar kejayaan.

12.8.07

BLUE MONDAY

Blue Monday I feel very lazy to go for work tomorrow. Why?? This month I can’t get enough money. School break for a week (RM30 X 7 = ?) + cuti merdeka (RM 30) +cuti hujung minggu(Sabtu & Ahad – 8 X RM30 = ?) = jumlah gaji yang saya dapat bulan ini. Berapa????Saya failed subject mathematic. Tolong kira sekejap. Kata mak “ tak pa biaq sikit asal diberkati” . Blue Monday?? Bukan pasal tu lah – saya Cuma geram bila “boss” tu nak ambil saya jadi permanent staff. Sedangkan yang mula bekerja bulan lepas sudah jadi permanent staff. Saya sudah buat surat . Katanya BI (bahasa bekas penjajah) saya tak betul. Betul lah agaknya….so saya tanya direct to the point “Why I can be a permanent staff here?” Jawabnya “ Awak masih belajar”. Aiii..pandai pula cakap Melayu…apasal dalam meeting cakap omputih je. Banyak sangat “boss” kat tempat kerja saya. Tanya Hons. Director dia pass dekat head teacher – Tanya head teacher dia kata tanya hons. Director. – mana satu ???Dah I tahun 8 bulan kepala saya pening dok bekerja dengan gaji RM 30 sehari tu. Yang saya pelik tu – hanya staff OKU dibayar gaji hari. Itu pun jangan - kalau orang press /TV datang macam ni lah bunyi ayat “boss-boss” saya. “We organize disabled centre. We have responsibilities to employ them. If we can’t make it, who else”. Ayat nak minta donations.

11.8.07

Elaun Pekerja Cacat aka Disabled Worker Allowance aka Elaun Lambat Dapat Tapi Potong Cepat.

Elaun yang tersebut di atas adalah yang diberikan kerajaan untuk warga OKU yang berkerja. Tidak kira makan gaji atau menjadi bos sendiri kami boleh memohon elaun tersebut asalkan pendapatan kurang dari tujuh ratus (RM 700). Sudah hampir setahun lebih saya berkerja, namun tidak juga merasa elaun tersebut. Pertamanya, saya mengakulah ia adalah kesilapan saya sendiri kerana kelewatan membuat permohonan untuk mendapat wang sejumlah RM200 itu. (banyak juga kan...sapa nak bagi banyak tu -lebih kurang sama banyak dengan gaji saya bulan lepas sebab banyak bercuti dan MC saya "dihilangkan" aka mungkin sengaja "dihilangkan" oleh "boss"). Keduanya, bukan salah saya(entah salah siapa) sampai sekarang saya belum merasa elaun tersebut. Seingat saya, saya telah membuat permohonan sejak Mac lepas. Di telefon ke "pejabat" itu - alasan pegawai cuti bersalin, pegawai berkursus, 1001 macam alasan. Tapi apabila bab nak memotong(gaji belum naik lagi...macam kes suami saya) ada pula pegawai bertugasnya. Ini bukan pengalaman saya seorang - ramai lagi rakan-rakan senasib saya alami pengalaman yang sama. Sebut saja EPC, ramai yang geleng kepala. Kata kawan saya Chin Kit, kalau I kaya ada sejuta tak I minta elaun tu. Alaa...kalau...hakikatnya kita perlukan wang itu sebab kita orang "kecil". Gaji baru RM 500. Bayangkan jika ada OKU yang berkeluarga - cukupkah RM 700 + RM 200 untuk menyara seorang isteri & empat anak di bandaraya Kuala Lumpur ini(bandar untuk orang kaya-raya). Ada juga cerita yang lagi bagus - ada "boss" cakap pekerja OKU bagi gaji ala kadar cukuplah, sebab mereka sudah ada EPC. Elaun dilewatkan bayarannya juga perkara biasa. Tidak mengapalah, itu pun kerajaan nak bagi(kata sesetengah orang). Saya cuma mampu mendengar.........tidak mampu bersuara.

Petra




Ini Petra. Dia bukan OKU. Tapi dia adalah di antara insan-insan yang bukan OKU yang banyak membantu & memahami nasib kami. Kebaikan ada di mana-mana....tanpa batasan agama,bangsa,pengangan politik atau apa-apa saja. Dia tidak kaya walaupun saya tahu keluarganya kaya, pakai handphone "cokia-nokia" macam saya juga. Dia tidak pernah memberi saya wang...setakat belanja makan di Central Market tu adalah sekali.. apa yang saya kagumi tentang dirinya adalah keperihatinannya terhadap kami....maaf kalau apa yang saya tulis ini agak melampau. Rasanya pegawai kebajikan masyarakat macam dialah yang kami perlukan.

9.8.07

JobStreet CLASSIFIEDS

JobStreet CLASSIFIEDS

Tengoklah iklan di atas....adakah kita layak memohon? Inilah yang masuk ke email saya setiap hari semenjak saya mendaftar sebagai pencari kerja secara online. Perhatikan syarat-syaratnya - kalau saya cakap "Bahasa Kebangsaan" cuma dituturkan di kampung saya nun jauh di utara semenanjung Malaysia ,harap -harap tiadalah yang marah atau pun berkecil hati. INI REALITI. Ada ke tidak orang yang bijak pandai buat research berapa ramai kat Malaysia yang fasih bahasa tersebut? (maksud saya orang kita) MERDEKA

5.8.07

Sakitnya hati saya.....

"Allah is great but not great enough to make everyone in the world a Muslim." Demikianlah bunyi komen dari salah satu blog yang saya baca pagi ini. Ianya mengenai kes murtad Lina Joy. Sakitnya hati saya. Sekiranya komen ini datang dari non muslim saya faham kenapa. Dia tiada akidah yang betul...tapi ungkapan tersebut pada pandangan saya yang cetak pengetahuan agama, ini telah menghina our Allah the Almighty. Sekiranya ungkapan tersebut datang dari minda seorang muslim - saya doakan dia cepat-cepat insaf dan bertaubat. Takut kalau-kalau ungkapan tersebut boleh menyebabkan dia senasib dengan Lina Joy & Revhati. Saya juga tidak menyalahkan blogger tersebut. Mungkin beliau terlepas pandang terhadap komen tersebut. Siapa saya hendak buat laporan polis. Saya bukan "pembesar" itu..:))))