Langkau ke kandungan utama

Siapa prihatin....ramai juga

Utusan Malaysia Online - rencana

Ini bukan tulisan saya - tulisan seorang salah seorang (wartawan) yang prihatin terhadap OKU. Terima kasih saudara. Mudah-mudahan ramai lagi yang prihatin di luar sana - lebih-lebih lagi yang bekerja di "kementerian & pejabat "itu.

Ulasan

The Purple Cat berkata…
Ku Seman's quote of:
"Di tempat meletak kereta pula, petak untuk kenderaan yang membawa OKU hanya sekadar syarat. Bayangkan hanya dua atau tiga petak saja dan itu pun akan digunakan oleh orang biasa yang tidak mempunyai kesedaran sivik".

How sadly true. I've seen many people yang "penuh upaya" parking in these lots. Dorang fikir nak lepaskan diri dorang aje. Very selfish of them.
waterlily berkata…
Yup agree with you purple cat. Well what can we said (some of us -me for xample -hav speech disablity or we unable to talk at all.) So, the people out there - they must try hard to listen to us).
Thanks for the supported & dropping b:)
Hamizi berkata…
ada orang mencadangkan mata pelajaran sivik diajar semula di sekolah-sekolah kerana rakyat malaysia banyak yang "tidak bermoral" walaupun belajar moral dan "tidak beragama" walaupun belajar agama...

anak-anak perlu diajar sejak di bangku sekolah lagi, kalau dah besar dah jadi tabiat...

ketika melalui jalan tun sambanthan saban hari saya kagum melihat OKU lebih berdikari serta orang awam yang agak prihatin (70%)...

semoga anda diberkati tuhan... setiap kekurangan pasti ada kelebihannya, bagi mereka yang mahu melihat...
The Purple Cat berkata…
waterlily, how can I email you?
waterlily berkata…
Dear Purple cat & Hamizi,
Thanks again for dropping by:)

My email is :darcy_maria70@yahoo.com.my

Catatan popular daripada blog ini

Hari minggu yang kelabu

Hi awak, saya on laptop konon nak siapkan takwim, jadual balik kampung dan laporan kerosakan untuk dihantar ke PPD esok. Takwim asrama dah masuk setengah bulan masih tidak dapat disiapkan dengan sempurna dan jayanya. Orang dewan makan sudah 2 minggu memasak. tapi jadual menu mingguan masih belum saya print out. Pelajar asrama - sudah balik ke kampung pun saya masih belum siapkan.
Laporan kerosakan yang saya janji dengan Puan Pengetua nak siapkan minggu lepas pun gagal juga disiapkan. Maaf inilah saya - dan puan perlu terima seadanya saya.
Takwim asrama - sebenarnya adalah list tugas warden. Oleh kerana semua rakan sekerja saya yang sihat walafiat membuatnya, maka saya juga kena buktikan yang SAYA BOLEH!
Sekarang puan itu arahkan belajar membuat kewangan asrama - MESTI BOLEH! kata dia. Ya - mestilah saya akan cakap yes mem - walaupun saya masih  terkial-kial dengan kutipan yuran makan dan struggle dengan resit rasmi yuran makan tahun lepas yang belum ditulis.
Ya- airmata ini sudah kering m…

Catatan-catatan kepada (...diri juga...)

Pada akhirnya, saya menjadi begitu yakin. Blog saya sudah tidak lagi dikunjungi. Berdasarkan rating, trafik dan komentar.  
Dan datang jua pada hari dan ketika-ketikanya saya seperti tidak kisah lagi pada perhatian manusia.
Kadang terasa mahu marah, mengomel hatta mencarut sekali pun, kita ada medium baru iaitu Facebook.
Sungguh saya memang pemarah. Tetapi yakin saya tidak pernah mencarut. Marah dalam diam. Pendam. Hilang. Kadang marah skala kecil di Facebook. Kemudian saya padam.  Adakah dosa mengaibkan orang boleh dipadam? Adakah dosa mengecilkan hati orang boleh terpadam ? Dan mereka yang menyakiti saya, enggan hormati saya itu adalah urusan mereka dengan Tuhan.
Apalah daya saya. Meyakinkan manusia-manusia lain, agar telus mengikut peraturan adalah sama sekali tidak wajar.  Kita dibesarkan dan ditarbiahkan dengan corak pemikiran yang berbeza. Lahir kita pula dari genarasi berbeza.
Masing-masing ada ego. 
Jika saya merasa membuang sampah merata tempat itu berdosa amat, barangkali a…