Langkau ke kandungan utama

Siapa prihatin....ramai juga

Utusan Malaysia Online - rencana

Ini bukan tulisan saya - tulisan seorang salah seorang (wartawan) yang prihatin terhadap OKU. Terima kasih saudara. Mudah-mudahan ramai lagi yang prihatin di luar sana - lebih-lebih lagi yang bekerja di "kementerian & pejabat "itu.

Ulasan

The Purple Cat berkata…
Ku Seman's quote of:
"Di tempat meletak kereta pula, petak untuk kenderaan yang membawa OKU hanya sekadar syarat. Bayangkan hanya dua atau tiga petak saja dan itu pun akan digunakan oleh orang biasa yang tidak mempunyai kesedaran sivik".

How sadly true. I've seen many people yang "penuh upaya" parking in these lots. Dorang fikir nak lepaskan diri dorang aje. Very selfish of them.
waterlily berkata…
Yup agree with you purple cat. Well what can we said (some of us -me for xample -hav speech disablity or we unable to talk at all.) So, the people out there - they must try hard to listen to us).
Thanks for the supported & dropping b:)
Hamizi berkata…
ada orang mencadangkan mata pelajaran sivik diajar semula di sekolah-sekolah kerana rakyat malaysia banyak yang "tidak bermoral" walaupun belajar moral dan "tidak beragama" walaupun belajar agama...

anak-anak perlu diajar sejak di bangku sekolah lagi, kalau dah besar dah jadi tabiat...

ketika melalui jalan tun sambanthan saban hari saya kagum melihat OKU lebih berdikari serta orang awam yang agak prihatin (70%)...

semoga anda diberkati tuhan... setiap kekurangan pasti ada kelebihannya, bagi mereka yang mahu melihat...
The Purple Cat berkata…
waterlily, how can I email you?
waterlily berkata…
Dear Purple cat & Hamizi,
Thanks again for dropping by:)

My email is :darcy_maria70@yahoo.com.my

Catatan popular daripada blog ini

Sekaki Payung Kertas

Foto pinjam

Kala langit muram dan meruntuhkan molekul-molekul H2O; di waktu dingin basah begini, ingatan pun menguakkan pintu ke zaman lalu.

Sekaki payung kertas dalam kenangan. Abah(allahyarham) sering-sering menggunakannya ketika berbasikal di waktu hujan.
Orang kampung juga menggunakannya ketika kehujanan. Atau mengiringi jenazah ke teratak sementara menunggu hari perhitungan.

Biarpun puluhan tahun berlalu, aromanya masih terbau-bau. Waktu itu ia cuma berwarna asli. Coklat kehitaman.

Wangi!!

Saya sering-sering menghidunya. Ketagihan. Umpama penghidu gam. Rasa mau dipatah-patahkan bilah-bilah rantingnya dan diratah-ratah.

Memang gila!

Kini.

Payung kertas berganti nylon. Walau bercorak cantik warna-warna, hilang seri tanpa aroma.
Katanya nylon tahan lebih lama!

Hari minggu yang kelabu

Hi awak, saya on laptop konon nak siapkan takwim, jadual balik kampung dan laporan kerosakan untuk dihantar ke PPD esok. Takwim asrama dah masuk setengah bulan masih tidak dapat disiapkan dengan sempurna dan jayanya. Orang dewan makan sudah 2 minggu memasak. tapi jadual menu mingguan masih belum saya print out. Pelajar asrama - sudah balik ke kampung pun saya masih belum siapkan.
Laporan kerosakan yang saya janji dengan Puan Pengetua nak siapkan minggu lepas pun gagal juga disiapkan. Maaf inilah saya - dan puan perlu terima seadanya saya.
Takwim asrama - sebenarnya adalah list tugas warden. Oleh kerana semua rakan sekerja saya yang sihat walafiat membuatnya, maka saya juga kena buktikan yang SAYA BOLEH!
Sekarang puan itu arahkan belajar membuat kewangan asrama - MESTI BOLEH! kata dia. Ya - mestilah saya akan cakap yes mem - walaupun saya masih  terkial-kial dengan kutipan yuran makan dan struggle dengan resit rasmi yuran makan tahun lepas yang belum ditulis.
Ya- airmata ini sudah kering m…