Duit ini saya mahu guna untuk beli makanan kucing saya. Click Please!

22.10.10

Rindu

Sunyi, kala senja cuma terdengar lengkingan anjing liar yang menyeramkan.

Hendak mengepos satu entri tanpa foto pun sangat sukar. Autosaved tidak menjadi. Apatah lagi untuk maemasuki kelas-kelas online. Atau menulis sepatah dua di halaman kawan-kawan maya. Jadi bila tidak dapat menulis saya akan menjadi pembaca pasif.

Malam ini, dengan lafaz Bissmillah, saya mahu ke kelas sastera.


Terima kasih!

7.10.10

Cerita-cerita ringkas buat yang ingin tahu tentang saya

Satu

Saya tiada kemudahan mengekses internet di rumah. Hari ini saya sedikit lapang dan saya pun mencuri ekses di tempat kerja. Sungguh tidak beramanah kan?


Dua

Saya sudah berpindah. Semakin jauh dari ibukota. Terasa macam kembali ke kampung halaman. Cuma bezanya tiada sawah padi. Pemandangan di waktu senjakala dan malam memang indah. Tetapi menyeramkan bulu roma. Bayangkan suatu malam, sesudah solat Maghrib saya terperasan sehelai selendang panjang berwarna putih jarang berterbangan dari atas, melayang-layang.

"Oh! Itu seledang jiran dari tingkat atas" Hati saya cuba memintas ketakutan yang datang. Walau saya tahu, jiran dari tingkas atas belum berpindah rumah.

Yes!

Tiga

"Pinjamkan , akak mata Mar sekejap" Pinta Kak Mis pada saya suatu petang. Saya sangkakan dia mahu meminjam cermin mata saya. Rupanya dia mahu saya membacakan sesuatu untuknya kerana dia juga tertinggal kaca mata di pejabatnya. Kebetulan saya juga tidak memakai kaca mata pada hari itu. Tapi, saya masih boleh membaca tanpanya.

"Pinjaman belaka Mar, mulanya mata kemudian nyawa" Sambungnya lagi. Kalau Kak Mis pergi dulu nanti, satu saja Kak Mis minta, sedekahkan akak Al-Fatihah ye...,"

Alhamdulillah, saya masih boleh melihat Kak Mis. Tapi sesuatu juga sudah diambil daripada saya. Gigi saya sudah rongak.

Dunia ini hanya pinjaman Tuhan!

Ana

Pekerja kantin sekolah, warga Indonesia telah pulang ke tanahairnya seminggu yang lalu. Mengenalinya selama 5 bulan, terasa seperti 5 tahun. Maaflah, kami tidak peduli tentang BENDERA atau sebarang provokasi yang direka. Yang saya tahu, Ana menangis sewaktu memeluk saya sehari sebelum dia berangkat pergi.

Tempat lama saya

Saya cuma sedih meninggalkan kucing berbulu oren yang masih hidup selepas diserang penyakit 'sporo'. (sila gugel). Saya tidak sempat letak link.

Empat

Sepanjang saya menjalankan tugas, saya telah menyebabkan 2 orang pegawal keselamatan dipecat dan seorang meletakkan jawatan. Saya benci insiden begini. Namun demi menjaga amanah dan kepentingan awam saya terpaksa.

Rasuah boleh menjelma dalam pelbagai rupa. Contohnya "Ala akak, nanti saya belanja leee..."

Huh! Keji