Duit ini saya mahu guna untuk beli makanan kucing saya. Click Please!

26.12.09

Catatan dari sebuah tren komuter


Beberapa hari, aku berulang-alik memasuki perutmu. Berhimpitan dengan lautan manusia - aku tidak menemui kemanusiaan di dalammu. Sekurang-kurangnya jika bukan untukku, untuk seorang anak kecil yang dipaksa berdiri. Terhimpit di tengah-tengah perutmu.

Catatan perjalanan 22-24 Disember 2009 (ketika berulang alik menduduki peperiksaan akhir semester 2009).

16.12.09

Catatan terlewat dan terpinggir sempena Hari OKU Sedunia


Hari OKU Sedunia - beberapa sisi cerita terpinggir.


Ini adalah cebisan cerita sisi gelap bergelar OKU. Media-media tempatan jarang melaporankannya. Dan, yang sentiasa ada dalam kebanyakan laporan adalah kejayaan insan-insan istimewa dan selebriti seperti saudari Ras Adiba Radzi. Atau kejayaan athlet-athlet paralimpik seperti Encik Suami. Kadang cerita saya sendiri.


Ditinjau dari satu aspek, ianya merupakan perkembangan positif. Saya memahami, tujuan media mainstream. Wartawan, editor dan warga kerjanya mahu memaparkan sesuatu yang ‘manis’ supaya kejayaan kami dicontohi oleh rakan-rakan senasib yang lain.

Seringkali juga, kita mendengar kisah-kisah bagaimana ibubapa yang dianugerahkan anak-anak istimewa, tetapi tidak tahu cara mengendalikan anak-anak ini.


Saya adalah antara insan bertuah, di mana Allahyarham abah dan mak(semoga Allah panjangkan usia mak dan menempatkan abah di kalangan solihin) kerana saya dibesarkan dalam keadaan semulajadi. Dicubit mak ketika perlu, dimarahi abah ketika nakal. Kasih sayang dan layanan yang saya terima tidak jauh berbeza dengan Khadijah. Tidak pernah terkurang atau terlebih.


Saya mengakui, jika saya sendiri dianugerahkan dengan anak istimewa saya belum ada perancangan bagaimana untuk membesar dan mendidiknya.. Adakah perlu kasih sayang berlebihan atau mereka patut dibesarkan secara semulajadi?


Persoalan ini, saya gantungkan supaya kita sama-sama boleh berfikir, berkongsi dan berbincang dari hati ke hati. Terutama untuk ibubapa ‘terpilih’ yang memiliki anugerah Tuhan yang sama sekali kita mungkin tidak pernah membayangkannya.


Cuba renungkan sisi-sisi cerita terpinggir di bawah. Nampak kecil, namun impaknya cukup besar ke atas anak-anak ini.


Cerita 1

Aqilah, adalah anak istimewa yang melewati usia 17 tahun. Dia agak lurus bendul tetapi ringan tulang orangnya. Setiap hari gurunya akan meminta dia membersihkan bilik darjah. Walaupun kerjanya, tidak sempurna tetapi dia cuba melakukan yang terbaik.

Kerana kerajinannya membantu, maka gurunya menghadiahkan dia sebiji epal. Gurunya menyuruh kulit epal dibuang sebelum Aqilah memakan buah tersebut. Aqilah menggunakan giginya untuk mengupas kulit epal. Kelihatan sungguh melucukan. Tetapi apabila diselidiki rupa-rupanya, dia tidak pernah memegang pisau atau gunting kerana ibunya melarang Aqilah menggunakan objek tajam.


Cerita 2

Zaida sudah pun berumur 21 tahun. Dia tidak pernah bersekolah atau bekerja. Seorang saudara jauh di sebelah keluarga bapa Zaida ingin sekali membantu Zaida setelah kematian bapanya. Dia dibawa ke Kuala Lumpur untuk bekerja sebagai pembantu rumah. Malang sekali, hendak menyidai kain pun Zaida tidak tahu. Rupa-rupanya, selama ini ibu Zaida amat memanjakannya. Semua kerja dilakukan oleh ibunya.


Cerita 3

Hans, sering dianggap tidak tahu apa-apa oleh ahli keluarganya. Salah satu tabiat buruk keluarganya adalah menonton video lucah. Mereka menonton, tanpa memperdulikan kehadirannya. Kadang, Hans mencuri-curi menonton apabila keluarganya tiada di rumah.

Di sekolah dia sering mengantuk dan keletihan. Apabila ditanya guru, Hans menceritakan hal yang sebenar. Guru kelasnya cuba membawa ibunya berbincang; malang sekali guru tersebut pula dituduh mengada-ngadakan cerita. Bagi ibu Hans, dia umpama anak mentah yang tidak tahu apa-apa tentang seks.

Suatu hari hal yang menggemparkan telah berlaku. Hans dibelasah jiran-jirannya kerana cuba mencabul kehormatan seorang gadis, anak kepada salah seorang jirannya.


Cerita 4

Melalui seorang kawan karib yang telah membongkarkan rahsia, seorang guru akhirnya mendapat tahu Zakiah pernah melakukan hubungan seks. Apabila ditanya Zakiah mengakuinya, dan menurutnya setiap kali melakukannya dengan seorang pemandu teksi yang juga jirannya, dia akan diberikan wang saku antara RM5-10. Zakiah gembira dengan pemberian tersebut apatah lagi katanya ia menyeronokkan.

Guru tersebut memberitahu ibunya, seorang ibu tunggal supaya membuat laporan polis. Malangnya, apabila disoal ibunya, Zakiah menukar cerita kerana takut dimarahi.

Walaupun ibunya tahu kebenaran cerita tersebut, ibunya tetap eggan membuat laporan polis kerana malu kepada penduduk kampung.


Aqilah, Hans, Zakiah dan Zaida adalah anak-anak istimewa dengan pelbagai ketidakupayaan. Mereka mungkin Autisms, Syndrome Down, Cerebral Palsy dan mempunyai masalah dalam pembelajaran. Pertumbuhan fizikal yang tidak selari dengan perkembangan kognitif dan sosio emosi mereka.


Dan, di luar sana ada sebegitu ramai ‘dajal’ yang ingin mengambil kesempatan dengan menjadikan anak-anak ini kaldai pemuas segala serakah.